Je letní čas a dozrávají nám borůvky, ostružiny, černý
rybíz, švestky, ale už i nádherné lesklé lilky, nová chutná červená řepa,
fialová mrkev se objevuje i na našich pultech v obchodech, červené zelí bude
zanedlouho a černé olivy dozrávají pro nás na jihu, na tmavé hrozny si ještě
počkáme ... s radostí i na červené víno z něj.
Konzumace těchto produktů s fialovým (modrým) zabarvením je
velmi sezónní a to znamená, že nám často chybí skupina těchto fytonutrientů. V
letním období není problém jíst denně drobné tmavé bobulky ostružin nebo
borůvek, ale ta sezóna je poměrně krátká. Můžeme se soustředit na pravidelný
konzum červeného zelí, červené řepy, černých oliv a lilku, který je k dostání v
každém lepším obchodě, pokud nemáme vlastní zdroje.
Z této zeleniny si můžeme připravit mnoho receptů a nikdy
nás nebudou nudit. Samozřejmě konzumace tmavých švestek a hroznů je také
omezena sezónou a proto ji třeba využít. Soustředit se na denní konzumaci
červeného vína by zřejmě nebylo tou správnou cestou, i když se mu připisují
dobré účinky.
Mnoho odborníků doporučuje ženám max. 1,5 dcl a mužům do
2-3dcl denně kvalitního, suchého červeného vína, jehož antioxidační vlastnosti
již byly prokázány.
Stále však platí, že zatímco kvalitní červené víno si umíme
dopřát občas, čerstvé ovoce a zeleninu si určitě dopřejme denně.
Žádné komentáře:
Okomentovat