úterý 15. července 2014

Fialová barva ovoce a zeleniny

Je letní čas a dozrávají nám borůvky, ostružiny, černý rybíz, švestky, ale už i nádherné lesklé lilky, nová chutná červená řepa, fialová mrkev se objevuje i na našich pultech v obchodech, červené zelí bude zanedlouho a černé olivy dozrávají pro nás na jihu, na tmavé hrozny si ještě počkáme ... s radostí i na červené víno z něj.


Konzumace těchto produktů s fialovým (modrým) zabarvením je velmi sezónní a to znamená, že nám často chybí skupina těchto fytonutrientů. V letním období není problém jíst denně drobné tmavé bobulky ostružin nebo borůvek, ale ta sezóna je poměrně krátká. Můžeme se soustředit na pravidelný konzum červeného zelí, červené řepy, černých oliv a lilku, který je k dostání v každém lepším obchodě, pokud nemáme vlastní zdroje.


Z této zeleniny si můžeme připravit mnoho receptů a nikdy nás nebudou nudit. Samozřejmě konzumace tmavých švestek a hroznů je také omezena sezónou a proto ji třeba využít. Soustředit se na denní konzumaci červeného vína by zřejmě nebylo tou správnou cestou, i když se mu připisují dobré účinky.
Mnoho odborníků doporučuje ženám max. 1,5 dcl a mužům do 2-3dcl denně kvalitního, suchého červeného vína, jehož antioxidační vlastnosti již byly prokázány.

Stále však platí, že zatímco kvalitní červené víno si umíme dopřát občas, čerstvé ovoce a zeleninu si určitě dopřejme denně.

Žádné komentáře:

Okomentovat